Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:Szíriai Aranyhörcsög tenyészet
 
 
Tartás, Gondozás

Alap adatokHímekNőstények
Testtömeg:900-1300 gramm800-1000 gramm
Ivarérettség:3 hónapos kor4 hónapos kor
Ivari ciklus:-15-19 nap
Tenyésztésbe vonás:5 hónapos kortól
(Az Árpádházi tenyészetnél 1 év után, ha teljesen egészséges!)
6 hónapos kortól
Vemhességi idő:-60-70 nap
Kölykök száma:-1-5 db.
Max. életkor:3-9 év3-9 év
Belső hőmérséklet:39°C±0,7°C39°C±0,7°C
Születési súly:60-120 gramm60-120 gramm
Szoptatási idő:-4-5 hét
Elválasztási idő:4. hét vége
(Az Árpádházi tenyészetnél csak az 5.-7. héten)
4. hét vége
(Az Árpádházi tenyészetnél csak az 5.-7. héten)

Egy magányos tengerimalacnak legalább 80x40 centiméter alapterületű férőhelyre van szüksége. Ha többet tartunk, ami tanácsos, mivel nagyon társaságkedvelők, úgy növelnünk kell a méretet. Hímeket csak úgy tarthatunk együtt, ha nőstény nincs a közelben. Lehetőleg ne akváriumban (mert rossz a szellőzése), hanem terráriumban, ketrecben, magas falú ládában (legalább 40 centiméter) tartsuk őket, amiből nem tudnak kiugrani.

Fényes, de nem napsütéses (a reggeli és esti nap érheti őket, mert már nem forró, de ilyenkor is tudjanak árnyékba húzódni) és teljesen huzatmentes helyen, 16-28oC hőmérsékleten érzik jól magukat. A huzattól hamar megfáznak, folyik az orruk, tüsszögnek, köhögnek, belázasodnak és elpusztulhatnak.
Ugyanez a helyzet a hirtelen hőmérséklet-ingadozással és a légkondicionáló berendezéssel is! A 20 fokos szobából ne vigyük ki a 35 fokos hőségbe, vagy ne vigyük le a 10 fokos pincébe.

A terrárium aljának kibélelésére jó a macskaalom, mert nedvszívó, szagtalanító és az állatok az ásványi anyag elfogyasztásával egészségesebbek is lesznek. Alkalmas még a faforgács, a fapellet, a szecskázott szalma(szalmatörek), a széna vagy a száraz tőzeg és fenyőkéreg keveréke is vagy ezek kombinációja. Nappali állatok, ezért nem feltétlenül van szükségük búvóhelyre. Megfigyeléseim szerint, azok az állatok szelídebbek és kevésbé ijedősek, akiknek nincs odújuk, mivel így kénytelenek hozzászokni a jövés-menéshez és a gazdit is hagyják aludni éjszaka.

Az alap táplálékuk a széna, a zöld növények, a lucerna, valamint a különféle magvak, zöldségek, ehhez jönnek még a gyümölcsök kiegészítésként, bár cukortartalmuk miatt óvatosan kell bánni velük!
Kölyköknek is adhatunk zöld növényeket, de itt nem az agyon műtrágyázott konyhai zöldségekre gondolok, hanem fűfélékre, gyomokra, gyógynövényekre, fa gallyakra(pl.:fűzfavesszőkéreg,ami jó fájdalomcsillapító is lehet, de szívesen rágcsálgatják is). Egy egészséges kismalacnak, semmilyen felfújódási problémája nem lesz (Az Árpádházi tenyészetben a kölykök pár napos koruktól fogva a mamájukkal együtt eszik a mezei növényeket)! Hosszú távon a magas cukor-, és bizonyos keményítőtartalmú tápláléktól viszont megbetegedhetnek és elpusztulhatnak, mert beleikben a cellulózbontó baktériumok helyett, az egészségükre káros baktériumok szaporodnak el. Ezért kerüljük pl.: a burgonya, cukorrépa, szőlő, dinnye, banán és a túl édes gyümölcsök adását. Az olajos magvakkal is vigyázzunk (PL.: Dió és Mogyorófélék.) vese és máj problémát okozhatnak abban az esetben, ha malacainknak nincs elég mozgásterük és nagy mennyiségben kapják, aminek a következménye az elhízás. Egy malac legyen jól táplált, de ne kövér!

A tengeri malac az emberhez hasonlóan nem képes a C- vitamin vagy más néven az aszkorbinsav előállítására, ezért napi szinten fontos, hogy hozzájusson a táplálékából. A ma kapható zöldségek azonban ritkán tartalmaznak megfelelő mennyiségű vitamint, ezért az itató vizébe cseppentsük vagy törjük bele a C- vitamint. A tabletta formájú vitamin is jó, ha nem filmbevonatú, de lehet folyadék vagy por állagú aszkorbinsav is.Az itatóba helyezve könnyedén feloldódnak a rágótabletták.
A túladagolásra nem kell figyelnünk, ezt a vitamint nem lehet túladagolni, a felesleget a malacok egyszerűen kipisilik.

A tévhittel ellentétben sok folyadékot fogyasztanak, MINDIG legyen előttük víz!Erre a legalkalmasabb az önitató.

Adható alap táplálékok:
Kevés:
AlmaTritikáléDió (kevés)
Árpa, Zab,Kukoricacsuhé,levél,címerKörte (kevés)
Borsó vagy a héja,szára (zúzott, pellet)Lóhere (zöld, száraz)Kukorica (kevés,csak zúzott)
BrokkoliLUCERNA (zöld,száraz)Napraforgó (nagyon kevés)
BúzaPaprikaOlajos magvak
CéklaParadicsomSaláták
Narancs,MandarinPetrezselyem
CsipkebogyóPréselt nyúleledel (granulátum)Kerülendő:
Csíráztatott magvakPréselt tengerimalac eledelBanán (magas cukor tartalom)
CukkiniSÁRGARÉPA, FehérrépaBurgonya (magas keményítő tartalom)
Endívia salátaRozsCukorrépa (magas cukor tartalom)
Fű, Fűzfa vesszőSZÉNA (zöld, száraz)Dinnye (magas cukor tartalom)
GyermekláncfűTyúkhúrSzőlő (magas cukor tartalom)
KiviUborka (fürtös, kígyó)„K” betűs zöldségek:
KölesZellerKarfiol
.....Karalábé
Káposzta
Kelkáposzta
Kelbimbó

A hosszúszőrű tengerimalacok bundája állandó gondozásra szorul, amennyiben meg szeretnénk növeszteni. Rendszeresen fésülni kell őket (kb. hetente egyszer) és nyírni is, ha nagyon összegubancolódik a bundájuk. Ritkán a fürdetés is rájuk fér, de előtte mindig ki kell fésülni a gubancokat, vagy ha nem megy, a nagyon koszos részeket ollóval el kell távolítani, mert a víztől még jobban összegubancolódik a szőrzet! A vagdosás ne hegyes ollóval, hanem tompa végűvel történjen! Amennyiben nem szeretnénk sok időt fordítani a bunda gondozására, úgy elég ha a olyan hosszúságúra vágjuk a szőrét, hogy az a talaj szintjét ne érje el.

A fürdetés csak a testre terjedjen ki, a fejet ne vizezzük be. A víz a fülükbe, orrukba, szájukba, szemükbe ne kerüljön bele. A fürdővíznek kéz-melegnek kell lennie, ne legyen se túl hideg, se túl meleg.
Az állatkereskedésekben kapható kisebb állatok (nyúl, görény, esetleg macska) fürdetéséhez kifejlesztett samponokat, nyugodtan használhatjuk. Arra viszont ügyeljünk, hogy a fürdetés végeztével maradéktalanul öblítsük ki az állat bundáját. Erre a legalkalmasabb módszer, ha gyenge vízsugárral kizuhanyozzuk a sampont.
Ezután törölközőbe csavarva töröljük félszárazra, majd szárítsuk meg hajszárító meleg levegőjével, de úgy, hogy meg ne égessük a bőrét! Fontos az alapos szárítás, mert a nedvesen hagyott bőr begombásodhat vagy a tengerimalacunk megfázhat!
Előfordulhat, hogy fialás után lévő malacunk nagyon koszos! Semmi esetre se fürdessük meg ilyenkor! A vér és egyéb maradványokat az állat majd eltávolítja magáról. Ha olyan helyen van a szennyeződés, ahol az állat nem tudta eltávolítani és a bundája továbbra is szennyezett maradt, akkor is várjunk a fürdetéssel és leghamarabb csak 7. nap elteltével kerüljön rá sor.

Otthon is kezelhető orvosi problémák:
Tenyészetünk az Equus Kft. termékeit használja. www.equus.hu
A malacokat ugyanúgy, ahogyan a cicákat és kutyákat legalább 3 havonta kezelni kell élősködők ellen.
Pl.: Rüh,Kullancs, Tetű, Férgek Stb. A széna között amivel táplálkoznak rendszeresen megbújnak ezek az élősködők, amik aztán ránk, emberekre is veszélyesek lehetnek! Kitűnő védekezés ellenük az DRH-Ivermectin vagy SH-Rodomectin 0,1% spot-on, azaz csepegtetésre alkalmas szer. Ezt a szőr széthúzásával a bőrre kell csepegtetni. Vigyázzunk vele, mert híg oldat, ezért a kis tartály megnyomása NÉLKÜL, hamar az ajánlott adag többszöröse is a bőrre folyhat, ami aztán túladagoláshoz vezet és a kis állatkánk életébe is kerülhet. Ilyenkor a közelbe készített papírzsebkendővel itassuk fel a felesleget, egy gyors mozdulattal.Semmiképpen ne alkalmazzunk nagy testű állatoknak szánt szereket pl.:Neostomozan.

Előfordulhat a malacoknál hasmenés, ilyenkor azonnal távolítsunk el mindenféle nedves táplálékot a ketrecükből, csak száraz eleséget szénát és magas rost tartalmú táplálékot(korpák,zabpehely) kapjanak valamint szénát és sok vizet (mindig friss legyen!) jól meg C-vitaminozva és szinten nélkülözhetetlen ilyenkor az itatóból a multivitaminokból és probiotikumokból álló étrendkiegészítő pl.:Gastroferm M-vit(vízben is oldható, ételbe keverhető). A víz és ionháztartás helyreállítása, a dehidratáció megakadályozása a legfontosabb, erre az egyik legjobb szer a Bio-Lapis, ami még megfelelő probiotikumot is tartalmaz. Van aki próbálkozik Ceobionnal vagy Normaflorral vagy más hasonló bélflórát helyreállító folyadékkal, de ne feledjük, hogy EZEKET EMBEREKNEK FEJLESZTETTÉK ÉS NEM TENGERIMALACOKNAK, akiknek a bélflórájuk eltérő.Nem javaslom ezeket a szereket. Érdemesebb a tengerimalacoknak a nekik gyártott étrend-kiegészítőket adni.Vigyázzunk a vitaminokkal, nehogy mérgezést okozzunk! Természetesen ezek csak a zsírban oldódó vitaminokra(A,D,E,K) igazak, a vízben oldódó vitaminokat(B,C,) nem lehet túladagolni.
Szóba jöhet még a széntabletta, hiszen a káros baktériumok toxinokat termelnek, amit a szén semlegesít. Ne felejtsük a hasmenés egy védelmi reakció, melynek értelme, hogy az egészségre káros baktériumok gyorsan kikerüljenek a szervezetből, de ez sajnos nagy mennyiségű folyadék vesztéssel jár.Hasznos még ilyenkor a Kálcium is melyet a injekció itatásával is bejuttathatunk erre a megfelelő szer a Calcimusc.
Nagyon jó hasmenésre még a Baytrill 0,5% oldat,melyet szájon át adagolhatunk súly szerint és ennek a 2,5%-os injekció változata.Ezek a szerek azonban vénykötelesek, tehát csak állatorvos írhatja fel.

Ha azonban a malacunk hasmenése egy, másfél nap elteltével sem csökken, forduljunk orvoshoz! Ne feledjük nekünk nem sok idő az egy nap, de a malackának pici testtömegük és gyors anyagcseréjük miatt ez rengeteg idő!!!