Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:Szíriai Aranyhörcsög tenyészet
 
 
Alap színek, Színsorok
Két alapszínt ismerünk az egyik a FEKETE, a másik a VÖRÖS.

Minden tengerimalac színe, ebből a két színből vagy ezek mutációja révén kialakult színváltozatokból áll. A fekete és vörös szín, és azok módosult világosabb változatai, úgynevezett színsort alkotnak.

FEKETE SZÍNSOR: Fekete-Kék-Lila-Csokoládébarna-Kávébarna-Bézs

VÖRÖS SZÍNSOR: Vörös-Arany-Sárga-Sáfrány-Krém-FehérA FEKETE színsorban található alapszíneknek(mint a fekete,kék,lila,csokoládébarna,kávé,bézs) különböző allélok hatására alakultak ki(Pl.: p vagy b). Ezeknek az alapszíneknek is megvannak a világosabb és sötétebb árnyalatai! Ezeket különböző színintenzitást befolyásoló allélok okozzák. A tenyésztők arra törekednek, hogy a fakóbb árnyalatokat kiszelektálják a tenyésztésből és a legintenzívebb színű malacokat tartsák meg.

A VÖRÖS színsorban található malacok bármelyike lehet AGUTI vagy ARGENTE is, de ezt a tulajdonságot nem látjuk, mert a malacban a kis " e " allél nem engedi megjelenni a fekete színt. Tehát nem fogjuk tudni megállapítani, ennek a tulajdonságnak a meglétét, ezért található a genetikai kódnál az első helyen kérdőjel.A fehér szín megjelenése genetikailag háromféle képen történhet.

Az első típus:A TÉNYLEGES FEHÉR SZÍN!
Amikor a fehér szín úgy jelenik meg, hogy a színes területeket foltokban történő megjelenésre kényszeríti. Ezt a genetika kódban kis " s " jelöljük.


A másik típus: NEM TÉNYLEGES FEHÉR SZÍN!
A vörös szín megjelenését, illetve intenzitását gátló allélpárok találhatóak a malacban.
Ezt " cr " vagy " ca " allélok okozzák. Így jönnek létre a teljesen fehér színű vagy azok a malacok, melyeknek a szőre a növekedés folyamán színt vált a fekete és vörös színsor között, DE A VÖRÖS HELYETT FEHÉR SZÍN ÁLL. (Pl.: Ezüst Aguti, Lila-Fehér Argente, Ezüst Fox).

A teljesen FEHÉR tengerimalacok tulajdonképpen NEM ALBÍNÓK! Az albínó azt jelenti, hogy a melanin színpigmentek termeléséhez szükséges enzim hiányzik! A fehér tengerimalacoknál ez megvan és színesek lennének, ha nem lenne, bennük a szín megjelenését gátló allélpár.A harmadik típus:NEM TÉNYLEGES FEHÉR SZÍN!
megjelenése egy genetikai mutációnak köszönhető, mely domináns formában halálos a tengerimalacokra. Ha viszont csak hordozza a malac a halálos gént, akkor jelenik meg ez a különleges fehérség, melyet vagy dalmatának vagy márványosnak nevezünk. Ebben az esetben a fehér szín csakis a testen jelenik meg, a fej és a lábak színesek maradnak.
A mutáció meglétét a nagy" RS " vagy hiányát a kis " rS " jelöljük. Ha a malac a nagy" RS "allélt hordozza elpusztul, ha csak kis " rS " allélt egészséges, ha mindkettőből egyet-egyet akkor hordozó lesz. Ebben az utóbbi esetben jelenik meg ez a különleges fehérség.
<
FEKETE SZÍNSORVÖRÖS SZÍNSOR
FEKETE: Nem mutat sem szürkés, sem barnás árnyalatot. A bőr feketén pigmentált. A szem fekete.
Itt meg kell említeni a feketénél csak egy árnyalattal világosabb, étcsokoládé színére hasonlító SZÉPIÁNAK nevezett színt, ez utóbbi ugyanis szintén fekete malac lenne, de a kis c d allélok miatt a malac barnának tűnik! A szépia malacok kitűnő lehetőséget nyújtanak a sárga illetve krém malacok tenyésztéséhez, ugyanis a sárga színt létrehozó allélpárral rendelkeznek! A bőr pigmentációja azonban fekete, ellentétben a barna malacokéval!!
VÖRÖS: A mahagóni fához vagy az Ír szetter színéhez hasonlító, mélyvörös szín, narancsos árnyalat nélkül. A bőr feketén pigmentált. A szem fekete.

KÉK: A Szín sötét palaszürkéhez hasonlít. A bőr sötéten pigmentált. A szem színe rubintvörös.
ARANY: A mély narancssárgához hasonlító szín. A bőr lehet pigmentált vagy pigment nélküli. Az arany malacokat szemszín szerint 2 csoportba oszthatjuk a sötét szemszínű és piros szemszínű. Ezek kialakulása attól függ milyen szemszínre ható P, p allélokkal rendelkezik még a malacunk.

LILA: A vadgerle színéhez hasonló szürke szín. A bőr színe rózsaszín, nincs sötét pigmentáció rajta. A szem piros.
SÁRGA: Mély sárga szín, az okkerhez vagy a homok tompább sárga színéhez hasonlít. A bőr lehet sötéten pigmentált vagy rózsaszín. A szem sötét.

CSOKOLÁDÉ: Az étcsokoládé és tejcsokoládé színe közötti szín. A bőr csokoládébarnán pigmentált. A szem sötétbarna. Itt különbséget kell tenni Szépiának (lásd: Feketék) nevezett szín és a Barna szín között! A fő különbség, ami eldönti, hogy szépia vagy csokoládé malaccal állunk szemben, az a bőr pigmentációja. Ha fekete, akkor szépia, ha barna, akkor csokoládé.


SÁFRÁNY:A mélysárgától világosabb és élénkebb, frissebb szín. A citrom sárga színéhez hasonlít. Tulajdonképpen a sárga malac rubinvörös vagy piros szemű változata. A bőr rózsaszín.

KÁVÉBARNA: A közepes csokoládébarna szín. A szem rubintvörös, a bőr enyhén barnán pigmentált.


KRÉM: A sáfránynál sápadtabb, sárgás vagy citromos jelleg nélküli krémes szín. A bőr színe sötéten pigmentált vagy rózsaszín. A szem színe lehet sötét vagy piros (lásd: a képen).

BÉZS:Világos, a tejeskávé színéhez hasonlító, szürkés árnyalat nélküli szín. A bőr színe rózsaszín. A szem piros. A bézs malac tulajdonképpen a csokoládébarna malac piros szemű változata


FEHÉR: A malac hófehér, nem lehet krémes vagy törtfehér árnyalatú, kivéve a göndör szőrűeket. A szem lehet sötét vagy piros. Kékes vagy szürkés árnyalatok is előfordulhatnak. A sötét szeműek lehetnek pigmentáltak vagy pigment nélküliek.

 1.0 - 1 vote