Belépés, Regisztráció


Felhasználó:
Jelszó:Szíriai Aranyhörcsög tenyészet
 
 
Színmeghatározás, Színtípusok
Színmeghatározás idejeA tengerimalacok színét minél hamarabb, pár napos vagy 1-2 hetes (himaláják) korban meg kell határozni a pontos színbesorolás miatt.
A születéskor meghatározott színek fakulhatnak, hígulhatnak, de ilyenkor semmi esetre se nevezzük át a malacunk színét!


A hígult színű malacok

A szőr hosszanti irányában egységesen hígult:
(amelyek színe a felnőtté válás után, már nem ingadozik növekedés közben):
Első típus:Ha az egész testen világosodik a szín. Pl.: A fekete malac hígult, kifakuló színváltozata a Szépia is, ami kiváló lehet Sárga vagy Krém malacok tenyésztéséhez!
Második típus:A fejen nem, csak a testen világosodik a malac színe.

A kiállításokon a hígult színű malacokat hátrányban részesíthetik.Tenyésztési szempontból, ha valaki nem kíván új színváltozattal foglalkozni, akkor a tenyészállományából kiválogatja az ilyen malacokat!

A malacon a szőrszál hosszanti irányában nem egységesen hígult :
(a szőrszál színe felnőtté válás után is ingadozik):
Ezt a malacot MARDERnek nevezzük. Felnőtt korban sem állapodik meg a malac színe, hanem a folyamatos növekedés közben hol intenzívebbre, sötétebbre, hol pedig fakóbbra vált a szín! Az intenzívebb és fakóbb részek széles sávokban ( több centis) váltják egymást és a két szín találkozásánál nincs éles határvonal ! Ez a tulajdonság a malac egész életén jellemzően megmarad, az utódoknál pedig ha nem is jön ki a Marder tulajdonság, akkor is sokat fakít a színeken! Ezeket a malacokat ki szokták vonni a tenyésztésből.
A kiállításokon a Mardereket nem fogadják el! Azok közül ,akik önálló saját fajtát szerettek volna kialakítani ezekből a malacokból és éveket áldoztak a tenyésztésükre is sokszor megbánták, hogy elszaporodott ez a színváltozat.


Egyéb színváltozatok

CSINCSILLA: Legjobban az AGUTI mintázatára hasonlít, azzal a különbséggel,hogy a szőrszálon megjelenő világos vonások nem olyan rövidek, mint az Agutinál, hanem hosszabbak.Így az egész malac kinézete a világos tartományba tolódik. A STANDARD szerint a fekete színsor alapszíne mellett csak a krém és fehér jelenhet meg a szőrszálon.A világos jegyeknek a szem,orr,állkapocs,mellkas és has tekintetében meg kell lenniük és éles határvonallal kell rendelkezniük ugyanúgy, mint az Cserek esetében. A Csincsilla halványabb alapszínnel rendelkezik,mint a normál aguti, de a bőrön itt is kívánatos a sötét pigmentáció. A túl sötét árnyalat azonban hiba!
Megengedett színek:
A fekete alapszín (ami a csincsilláknál szürke hatást kelt), fehér és krém tűzöttséggel.
A Bézs alapszín fehér és krém tűzöttséggel.


SÖTÉT VADAS ( Dark Sable ) : Ez a malac egy Szépia színű, úgynevezett " árnyékolt malac " .Ez azt jelenti, hogy a maszk indul az orrtól az egész fejen át, az első lábakon keresztül, a malac oldalán végig egészen a hátsójáig.Az árnyékolt részeken a malac színe majdnem feketébe megy át! A has világosabb szépia, a szem színe rubinvörös.
A fiatal tengerimalacon ezek a jegyek még nem láthatóak, nem alakulnak ki csak később, ezért nem alkalmasak kiállítási bemutatásra.
Fontos ismertető jelek a világosabb szépia has, ami eltér a sötét szépia árnyékolt részektől, valamint a rubint szem.


A legújabb színváltozata a Sötét Vadasnak, a Chocolate Sable, azaz a CSOKOLÁDÉ VADAS. Itt jellemző a sötét csokoládé színű maszk és a tejcsokoládé színű has.